Τα ιδανικά χρώματα για το σπίτι

Η επιλογή των χρωμάτων στη διακόσμηση του σπιτιού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η χρήση του κατάλληλου χρώματος δημιουργεί θετική ατμόσφαιρα και προσδίδει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα σε κάθε χώρο του σπιτιού. Η άποψη αυτή ενισχύεται από τη θεωρία του Feng Shui, σύμφωνα με την οποία κάθε χρώμα έχει τη δική του ξεχωριστή ενέργεια και βάσει του τρόπου με τον οποίο αξιοποιείται επιφέρει την ανάλογη επίδραση στην ψυχολογία των κατοίκων. Ας δούμε λοιπόν τα προτεινόμενα χρώματα, αλλά και τα προς αποφυγήν, ανάλογα με το χώρο στον οποίο θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

Αποφεύγουμε: Τα έντονα χρώματα, ιδιαίτερα το κόκκινο και το πορτοκαλί. Αυτά τα χρώματα με την υψηλή ενέργεια μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση και να δυσκολέψουν τον ύπνο.

Προτείνουμε: Ουδέτερα χρώματα, όπως απαλό μπλε, μοβ, γκρι, μπεζ και χρώματα που προκαλούν χαλάρωση, ηρεμία και βοηθούν τον ύπνο.

ΣΑΛΟΝΙ/ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Προτείνουμε: Οποιοδήποτε χρώμα αρέσει στον ιδιοκτήτη. Στο καθιστικό συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι που δημιουργούν έντονη θετική ενέργεια, η οποία δεν επηρεάζεται εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Αποφεύγουμε: Ψυχρά χρώματα, όπως μπλε ή γκρι, που πιστεύεται ότι μειώνουν την όρεξη. Το ζεστό κόκκινο και το πορτοκαλί είναι τα χρώματα της φωτιάς και θεωρείται ότι προκαλούν μεγάλη ζέστη στην κουζίνα.

Προτείνουμε: Το λευκό είναι συνδεμένο με την καθαριότητα και την αγνότητα – δύο παράγοντες σημαντικοί για την παρασκευή του φαγητού. Το λευκό είναι ακόμη μεταλλικό χρώμα βάσει της θεωρίας των πέντε στοιχείων και το κάνει να ταιριάζει με το στοιχείο της κουζίνας που είναι η φωτιά. Τα λαμπερά, ζεστά χρώματα είναι αποδεκτά.

ΓΡΑΦΕΙΑ/ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Αποφεύγουμε: Τα έντονα κόκκινα, πορτοκαλί και το χρυσό, που θεωρείται ότι ενοχλούν τους ανθρώπους που προσπαθούν να μελετήσουν, να δουλέψουν ή έχουν φιλόδοξους στόχους.

Προτείνουμε: Ιδανικό είναι το πράσινο χρώμα, γιατί είναι απαλό για τα μάτια και βοηθάει στη μελέτη.

ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Αποφεύγουμε: Θεωρείται ότι το μαύρο είναι ένα χρώμα που δεν ταιριάζει στην τραπεζαρία.

Προτείνουμε: Χρώματα που είναι φωτεινά, λαμπερά και ζεστά, όπως το ροζ του σολομού, το βερικοκί, το ροδακινί και το ελαφρύ κόκκινο. Είναι ιδανικά για την καλή όρεξη και αποτρέπουν τις υπερβολές.

ΜΠΑΝΙΟ

Αποφεύγουμε: Όλα τα μαύρα ή άλλα σκούρα χρώματα, όπως το βαθύ μπλε, το κόκκινο Βουργουνδίας, το πράσινο του δάσους ή το μεταλλικό γκρι.

Προτείνουμε: Το λευκό είναι ιδανικό για το μπάνιο, υπογραμμίζοντας την καθαριότητα και την αγνότητα. Τα αντικείμενα γιανγκ, όπως το μανταρινί, το απαλό κίτρινο ή άλλες ζεστές αποχρώσεις, προσθέτουν θερμότητα στο γιν περιβάλλον του μπάνιου γι’ αυτό και συστήνονται ιδιαίτερα.

Πηγή: Φενγκ Σούι – Εναρμονίστε τον εσωτερικό και εξωτερικό σας χώρο, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s