Steve Jobs

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs υπήρξε ένας από τους τους μεγαλύτερους οραματιστές της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας. Διαβάστε τα πιο εμπνευσμένα δείγματα του τρόπου σκέψης του, σχετικά με τη ζωή, το σχέδιο και την Apple.

 • Μερικές φορές όταν καινοτομείς, κάνεις λάθη. Είναι καλύτερο να τα αποδεχθείς γρήγορα, και να προχωρήσεις στην βελτίωση άλλων καινοτομιών.
 • Το να είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν με ενδιαφέρει. Πηγαίνοντας για ύπνο το βράδυ να λέω ότι κάναμε κάτι υπέροχο σήμερα… αυτό είναι που με ενδιαφέρει.
 • Όταν ήμουν 17 διάβασα μία άποψη: «αν ζεις την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου, κάποια στιγμή θα έχεις δίκιο». Μου έκανε εντύπωση και από τότε, τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτάζομαι κάθε πρωί στον καθρέπτη και αναρωτιέμαι «αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωή μου, θα έκανα αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;» Και όποτε η απάντηση είναι «όχι» για πολλές μέρες σερί, τότε ξέρω ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.
 • Η δημιουργικότητα απλά ενώνει πράγματα. Όταν ρωτάς δημιουργικούς ανθρώπους πώς έκαναν κάτι, νιώθουν λίγη ενοχή. Γιατί δεν το έκαναν, απλά είδαν κάτι. Τους φαινόταν προφανές μετά από λίγο. Κι αυτό γιατί ήταν ικανοί να συνδέσουν τις εμπειρίες που είχαν και να συνθέσουν νέα πράγματα. Κι ο λόγος που ήταν ικανοί να το κάνουν αυτό ήταν ότι είχαν περισσότερες εμπειρίες ή είχαν σκεφθεί περισσότερο τις εμπειρίες τους απ’ ότι άλλοι άνθρωποι.
 • Όταν κάνεις κάτι και πάει καλά, μετά πρέπει να κάνεις κάτι άλλο υπέροχο, όχι να βασιστείς σε αυτό για πάρα πολύ.
 • Η καινοτομία διακρίνει τον ηγέτη από τον οπαδό.
 • Η δουλειά σου θα καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της ζωής σου και ο μόνος τρόπος να αισθάνεσαι ικανοποιημένος είναι να κάνεις μια δουλειά που θα τη θεωρείς σπουδαία. Εάν δεν την έχεις βρει ακόμη, συνέχισε να ψάχνεις. Μην συμβιβάζεσαι. Όπως με όλα τα ζητήματα της καρδιάς, όταν τη βρεις θα το καταλάβεις. Και όμως κάθε σπουδαία σχέση, θα γίνεται ολοένα καλύτερη όσο περνούν τα χρόνια. Γι’ αυτό, συνέχισε να ψάχνεις μέχρι να τη βρεις. Μην συμβιβάζεσαι.
 • Η καινοτομία είναι η διέξοδος.
 • Γιατί να καταταγείς στο ναυτικό όταν μπορείς να γίνεις πειρατής;
 • Το ότι σκέφτομαι πως σύντομα θα πεθάνω είναι το πιο σημαντικό όπλο που είχα ποτέ στα χέρια μου για να κάνω τις σημαντικές επιλογές στη ζωή μου. Καθώς σχεδόν όλα -οι έξωθεν προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή ή η αποτυχία- εξανεμίζονται μπροστά στο θάνατο, το μόνο αληθινά σημαντικό πράγμα που μένει είναι η ζωή. Το να θυμάται κανείς ότι πρόκειται να πεθάνει είναι ο καλύτερος τρόπος που ξέρω για να αποφύγει την παγίδα ότι έχει κάτι να χάσει. Είμαστε ήδη γυμνοί, δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθούμε την καρδιά μας.
 • Όταν είσαι ξυλουργός και φτιάχνεις μια όμορφη συρταριέρα, δεν θα βάλεις ένα κόντρα πλακέ στην πλάτη της, ακόμη και εάν ξέρεις ότι θα ακουμπήσει στον τοίχο και δεν θα φαίνεται. Εσύ θα το ξέρεις ότι είναι εκεί και για αυτό θα βάλεις και στην πλάτη ένα όμορφο ξύλο. Για να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ, θα πρέπει η αισθητική και η ποιότητα να ακολουθούν τη δουλειά σου από την αρχή ως το τέλος.
 • Ένα από τα μάντρα μου είναι η αφοσίωση και η απλότητα. Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το περίπλοκο: πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά και να δημιουργήσεις κάτι απλό. Στο τέλος, όμως, σε αποζημιώνει γιατί όταν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο μπορείς να κινήσεις γη και ουρανό.
 • Πιστεύαμε ότι τα Mac θα πουλήσουν άπειρα κομμάτια, αλλά δεν τα φτιάξαμε για κανένα άλλο. Τα φτιάξαμε για τους εαυτούς μας. Εμείς ήμασταν το γκρουπ των ανθρώπων που θα έκριναν αν ήταν σπουδαία ή όχι. Δεν θα βγαίναμε έξω να κάναμε έρευνα αγοράς. Απλά θέλαμε να φτιάξουμε το καλύτερο που μπορούσαμε.
 • Το πρόβλημα με τη μανία δημιουργίας εταιρειών στο διαδίκτυο δεν είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν εταιρείες αλλά το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είναι προσηλωμένοι σε αυτό. Αυτό είναι λογικό, καθώς υπάρχουν πολλές στιγμές απόγνωσης και οδύνης -όταν πρέπει να απολύσεις υπαλλήλους, να ακυρώσεις πράγματα ή να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις. Τότε είναι που ανακαλύπτεις ποιος είσαι και ποιες είναι οι αρχές σου.
 • Λυπάμαι, είναι αλήθεια. Το να κάνεις παιδιά πραγματικά αλλάζει την άποψη σου πάνω σε αυτά τα πράγματα. Γεννιόμαστε, ζούμε για λίγο και πεθαίνουμε. Συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Η τεχνολογία δεν το αλλάζει και πολύ, αν όχι καθόλου.
 • Κάποιοι θεωρούν ότι η σχεδίαση έχει να κάνει με την εμφάνιση. Εάν, όμως, ψάξεις βαθύτερα, συνειδητοποιείς ότι έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα.
 • Η καινοτομία προκύπτει όταν λες όχι σε 1.000 πράγματα για να βεβαιωθείς ότι δεν θα πάρεις τον λάθος δρόμο ή ότι δεν θα επιχειρήσεις να κάνεις υπερβολικά πολλά. Σκεφτόμαστε πάντα τις νέες αγορές στις οποίες μπορούμε να πάμε, αλλά μόνο λέγοντας όχι μπορείς να επικεντρωθείς σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά.
 • Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι ευγενείς και αξιότιμοι, και κάποιοι είναι πολύ έξυπνοι. Είμαι αισιόδοξος γι αυτούς σαν μονάδες. Είμαι όμως απαισιόδοξος για τους ανθρώπους σαν ομάδες. Και παραμένω ανήσυχος όταν βλέπω τι συμβαίνει στη χώρα μου που κατά κάποιο τρόπο είναι το πιο τυχερός μέρος στον κόσμο. Δεν δείχνουμε και τόσο ενθουσιώδεις στο να κάνουμε τη χώρα μας ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας.
 • Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που διαχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους μη-επιτυχημένους είναι η καθαρή επιμονή.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s